Demirdöküm kombi tamir servisi;
Demirdöküm kombinizin çalışmaması çoğu zaman can sıkıcı bir durum oluşturur. Neyse ki, birçok kazan/kombi sorunu profesyonel bir teknik personel tarafından ve hatta bazen kendi imkanlarınızla basitçe onarılabilir.
Cihazımızda ki arızayı kolayca tanıyabilmeniz için modern cihazlar, hataya neyin sebep olduğunu bilmenizi sağlayacak dijital bir hata kodu görüntüler. Bu hata kodlarının ne anlama geldiğini sitemizdeki Arıza Kodları linkinden görebilirsiniz. Sizler için derlediğimiz, Kazan/kombiler de en yaygın görülen 10 sorun ise şunlardır:
1) Sıcak su var ama petekler ısınmıyor
2 Petek ısınması ve sıcak su yok
3) Cihaz sızdırıyor
4) Cihaz kaynıyor
5) Gürültülü kazan/kombi (ör. Çarpma, ıslık, uğultu)
6) Düşük kazan/kombi basıncı
7) Donmuş yoğuşma borusu
8) Radyatör soğukluğu
9) Kazan kendini kapatıyor
10) Kazan termostata yanıt vermiyor
1. Sıcak su var ama ısıtma yok
Kazan veya kombiniz, konuta ısınma ve sıcak su sağlamalıdır. Musluklardan sıcak su geldiğini ancak merkezi ısıtma olmadığını fark ettiyseniz, bir sorun var demektir. Merkezi ısıtma yoksa, önce termostatınızın çalıştığından emin olun ve ardından kazan basıncının çok düşük olup olmadığını kontrol edin. Termostatlar, ısıtma sıcaklığının yanı sıra ,sistemin açılması gereken zamanı kontrol etmenizi sağlar. Isıtma beklenen zamanda başlamazsa, genel ayarları iki kez kontrol edin.
Kazan basıncı, merkezi ısıtma sisteminden geçen sıcak suyun basıncını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kazan basıncının çok düşmesi durumunda, merkezi ısıtma çalışmayacaktır. Cihaz basıncını artırmak, teknik personel çağırmadan yapabileceğiniz bir şeydir. Ancak, emin değilseniz, bir profesyonelle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Termostatınız iyi durumda ve kazan basıncı yeterince yüksekse, profesyonel onarım gerektiren bir arıza olabilir. Sıcak su var ancak ısıtma yoksa, kırık diyaframları,hava kilitlerini veya motorlu vanaların arızasını gösterebilir. Bu durumda teknik personelimizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
2. Hem petek ısıtması hem sıcak su yok
Cihazınızın petek ısıtması ve sıcak su vermemesine neden olabilecek bir çok sorun vardır. Olası arızalar hakkında bir sonuca varmadan önce, kazana güç sağlandığını kontrol edin (gaz, su, elektirik). Kazanınız güç alıyorsa, olası sorunları daha ayrıntılı araştırmaya başlayabiliriz. Cihazınız, sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olacak bir arıza kodu göstermelidir, detaylı bilgi için lütfen sitemizin arıza kodları kısmını inceleyin.
Bununla birlikte, size bazı fikirler vermek için olası sorunları söyle sıralayabiliriz:
Konutunuza yakıt gelmiyor olabilir. Bir gazlı cihazınız varsa, cihazınıza gaz sağlandığından emin olun. Bir yağ kazanınız varsa, depolama tankında bol miktarda yakıt olduğundan emin olun.
Termostat ayarlarını iki kez kontrol edin ve istenen sıcaklığı mevcut oda sıcaklığından daha yükseğe ayarlayın.
Yoğuşma borusu donması olabilir, buna sayfanın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Düşük cihaz basıncı şüphesinde, cihaz basıncının üretici firmanın talimatlarına göre ayarlandığından emin olun (genellikle basınç göstergesi 1 ile 2 arasında olmalıdır)
Pilot alev göstergesinde ateş yanıp yanmadığını kontrol edin.Yanmaması durumunda teknik personelimiz ile iletişime geçin.
3. Cihaz sızdırıyor
Cihazınızdan gelen bir sızıntı genellikle iyiye işaret değildir ve sızıntının nedeni suyun nereden geldiğine bağlı değişmektedir.
Sızıntının nedenini araştırmaya başlamadan önce su beslemesini durdurun ve merkezi ısıtmayı kapatın. Cihaz sızıntısını asla kendi kendinize onarmaya çalışmamanızı öneririz. Bu durumda mutlaka teknik personel ile iletişime geçin. Sızdıran bir kazanın en yaygın nedeni, pompa contası veya basınç valfi gibi kırık bir dahili bileşendir. Basınç valfinden sızıntı geliyorsa, kazan basıncının çok yüksek olması söz konusu olabilir. Ayrıca, pompa contasından bir sızıntı, aşınmış olabileceğinin ve değiştirilmesi gerektiğinin işaretidir. Cihaz borularının veya tankın etrafından sızma olması durumunda, bu ekipmanların aşınması/eskimesi söz konusu olabilir. Tüm bu durumlarda, sızıntıyı teşhis edip düzeltebilecek teknik personelimize başvurmanızı öneririz.
4. Cihazın su kaynatması
Cihazınızdan garip bir gürleme ( kaynar su ) sesi mi duyuyorsunuz? Cihazınızın ısı eşanjöründe (yakıttan çıkan ısıyı, ısıtma sistemi çevresinde dolaşan suya aktaran bir bobin) kireç tortusu veya çamur oluştuğunda bu durum yaşanabilir. Cihazınızda atık birikmesi, ısı eşanjöründe ki su akışını kısıtlayabilir. Bu durum suyu aşırı ısınması, suyun buharlaşması, ve kaynamasına neden olarak kaynama benzeri seslere yapabilir.
Su kirliliği sorunu olan bölgelerde su kaynatma problemi daha yaygın olarak görülür, ancak yumuşak su alan cihazları da etkileyebilir. Genel olarak bu durum, cihazın daha çok çalışmasına ve dolayısıyla düşük verime neden olmakla kalmaz, aynı zamanda cihazın ömrünü de kısaltabilir. Cihazınızda böyle bir sorun varsa, lütfen teknik personel ile iletişime geçiniz.
5. Gürültülü kazan (ör. Çarpma, ıslık, uğultu sesleri)
Bir ısıtma sistemi, çarpma ve çınlama sesinden ıslık ve akıntı seslerine kadar birçok ses çıkarabilir. Isıtma sisteminden gelen bir ses duyarsanız, muhtemel bir arızadan şüphelenmeniz gerekir, lütfen göz ardı etmeyin. Olası arıza, sesin türüne ve nereden geldiğine bağlı olarak değişecektir. Sebebini bulmanıza yardımcı olmak için bazı yaygın cihaz seslerini aşağıda listeledik.
Islık sesi
Isı eşanjöründe biriken çamurun neden olduğu su ısıtıcısı benzeri seslerdir.Yazımızın üst kısmında bu soruna değinmiştik.
Çarpma sesi
Çarpma genellikle boru tesisatından veya gevşeyen bir dahili bileşenden kaynaklanır, ancak aynı zamanda ısı eşanjöründe biriken pisliklerin bir sonucu da olabilir. Bazı çarpma sesleri, potansiyel olarak, sıcak suyu merkezi ısıtma sistemi etrafına pompalayan pompanın arızasının göstergesi olabilir.
Çınlama sesi
Yine gevşek borulardan kaynaklanabilecek bir çınlama sesi, kazan fanının tıkandığı anlamına gelebilir.
Uğultu
Uğultu sesi, kazan içindeki elektrikli bileşenlerin arızalı olduğunu ve muhtemelen değiştirilmeleri gerektiğini gösterir. Termostattan vızıltı sesi geliyorsa, bu iletkenin kirli olduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
Şırıltı benzeri ses
Borularda çok fazla hava olması, suyun ısıtma sistemi çevresinde dolaşmasını engelleyen tıkanmalara neden olabilir. Bunu bir radyatörden duyuyorsanız, tıkanıklığın alınması gerekir.
6. Düşük cihaz basıncı
Cihaz basıncı, merkezi ısıtma sisteminden geçen sıcak suyun basıncının bir ölçüsüdür. Cihaz basıncı çok düşerse, merkezi ısıtma çalışmayacaktır. Cihazınızda, cihaz basıncını okumak için kullanılabilecek bir basınç göstergesi bulunacaktır. İğne 1'in altında bir yerdeyse, basınç çok düşüktür. Tipik olarak cihaz basıncı 1 ile 2 arasında bir yerde olmalıdır. Ancak, cihazınız için uygun basıncı bulmak için üreticinin talimatlarına başvurmalısınız.
Genellikle tüm cihaz modelleri, zamanla basıncını kaybedecektir, ancak ani ve keskin bir düşüş, daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Bu nedenle, kazan basıncında bir düşüş fark ettiyseniz, radyatörde su sızıntısı veya soğuk bölgeler olup olmadığını kontrol edin.
Kazan basıncını artırmak, kendi başınıza yapabileceğiniz bir şeydir, ancak gerekirse teknik personelimiz ile iletişime geçmekten çekinmeyin.
7. Donmuş yoğuşma borusu
Yoğuşmalı cihazlar, cihazın çalıştığı sırada üretilen asidik suyu üniteden uzağa ve bir drenajın altına götüren yoğuşma borusuna sahiptir. Birçok yoğuşma suyu borusu, sıvı içerdikleri için donmaya yatkın olabilmektedir. Bu durumda, donmuş alan üzerine ılık (kaynamayan) su dökerek yoğuşma borusunu kendiniz çözebilirsiniz. Ayrıca ilerleyen zamanlarda yoğuşma borusunun tekrar donmasını önlemek için bazı ek tedbirler alınabilir. Örneğin, boruyu daha sıcak tutmak ve donma riskini azaltmak için yalıtım malzemesiyle sarılabilir.
8. Radyatör soğukluğu
Radyatörlerin bazı kısımlarının ısınmaması durumunda, sistemde çamur veya hava birikmesi göz önünde bulundurulmalıdır. Radyatörünüzün sadece alt kısmı ısınırsa, radyatörün havasını almanız gerekebilir. Bu oldukça basittir ve teknik personel gerektirmez, ancak bunu yapma noktasında kendinizi rahat hissetmiyorsanız, bir uzmanla iletişime geçin. Bazı durumlarda ise, radyatörlerin dengelenmesi gerekebilir. Süreç, konuttaki tüm radyatörlerin vanalarının, her birinin etkili bir şekilde çalışması için yeterli sıcak su aldığından emin olmak için ayarlanması işlemidir.
9. Cihazın kendi kendini kapatması
Cihaz, çeşitli nedenlerle sürekli olarak kapanıyor olabilir. Bu duruma sebep olan bazı sık sorunlar şunlardır:
Düşük kazan basıncı
Termostat sorunları
Kapalı bir vana nedeniyle su akışının olmaması veya pompanın suyu sistem etrafında düzgün bir şekilde dolaştırmaması
Sistem içinde çok fazla hava birikmesi
Sistem içinde çamur veya diğer kalıntıların birikmesi
Diğer teknik arızalar vs.
10. Cihaz termostata yanıt vermiyor
Cihazınızı bir termostatla - özellikle akıllı bir termostatla - eşleştirmek, konutunuzun verimliliğini artırmanın harika bir yoludur. Ancak, kombiniz termostata yanıt vermiyorsa, bu sorun oluşturabilir.
İşe termostat üzerindeki sıcaklığın mevcut oda sıcaklığının üzerinde olduğundan emin olarak başlayın.
Cihaz, oda termostatını yukarı çevirdikten sonra hala yanıt vermiyorsa, soruna biraz daha detaylı bakmak gerekir:
Pillerin tam dolu ve çalışır durumda olduğunu kontrol edin
Isıtmanın çalışmasını engelleyebilecek sıcaklık ayarlarına ve günlük programlara bakın.